Reklama

pondelok, júla 08, 2013

Orange - zavádza a klame

O telekomunikačných operátoroch sa dajú písať dlhé story. Tentoraz mňa počas jedného dňa dva krát nemilo prekvapili.

Zvyčajne ak stúpnu alebo sa zmenia vaše potreby hľadáte riešenie. Orange po približne jednom roku zmenil svoj paušál WOW za zvieratkové paušály.

Každopádne pre moje potreby bolo zaujímavé prejsť z paušálu WOW - s nekonečným volaním vo vlastnej sieti + 2000 MB dát + neobmedzené SMS + TV v mobile ktorý stál 29.99 Eur na Panter 35. Má síce menej dát, je drahší o 5 Eur, ale má neobmedzené volanie do všetkých slovenských sietí. Aké ale bolo moje prekvapenie, keď mi na predajnom mieste povedali, že keď som viazaný, a za ostatné 3 mesiace mám priemer faktúr okolo 36,70 Eur, môžem prejsť na paušál s mesačným poplatkom nad túto sumu, nie nad 30 Eur, na ktoré som sa zaviazal pred rokom. Preto som si doaktivoval 2 služby po 99 centov, ktoré mi budú úplne zbytočné. Bolo mi povedané, že tento prechod je z dôvodu toho, že zvieratkové paušály sú úplne iné ako WOW.

Moje drobné poznatky z nových paušálov: Pri nižších sa snaží Orange zákazníka vrátiť o 10 rokov späť v množstve dát. 10MB dát som mal pred asi desaťročím ako službu Orange World. Orange nepriamo núti zákazníkov platiť stále viac. Otázne je, koľkí zákazníci na túto politiku pristúpia. Konkurencia ponúka viac, treba sa poobzerať. Dotácie na telefóny pre nekorporátnu klientelu sú nevýhodné. Veď napríklad ak si vyberiete HTX Desire X pre paušál Sova + Internet základ - mesačne zaplatíte 12 Eur. Za telefón jednorázovo 202 Eur. V e-shopoch sa dá nájsť lacnejšie!

Pred niekoľkými rokmi som mal vo firme kde som pracoval paušál VPN06. V ňom som mal neobmedzené volania vo vlastnej sieti a do pevných sietí. Samozrejmosťou boli aj data, vtedy 2GB. Mesačne to bolo pod 1500 SK. Viem že zamestnávateľ nakupoval Iphone za 1 korunu.

Po navýšení mesačnej platby som prišiel k zmene druhého paušálu. Mal som WOW s neobmedzeným volaním vo vlastnej sieti a internet štart. Platba okolo 27 Eur mesačne. Číslu už skončila viazanosť. Teda som chcel trošku znížiť mesačný paušál. Celkom vhodný sa mi zdal paušál Sova + internet základ - to je 100 MB dát.

Väčšinu hovorov mám aj tak na 2 Orange čísla, takže zmena by bola dobra. Cena okolo 12 Eur mesačne, radikálna úspora. Internet využívam len keď nie som v dosahu wifi, ktoré mám k dispozícií doma a v práci. Cez dátový balík miniem okolo 30 MB dát mesačne. Moje prekvapenie ale nastalo vo chvíli, keď som chcel zmeniť dátový balíček. Že keď som už mal iný dátový balíček, nemôžem si tento nižší aktivovať. Je určený zákazníkom ktorí doposiaľ dáta nemali. Tak som pekne poďakoval, a odišiel domov. Sadol za počítač a dal som žiadosť o prevod čísla ku konkurencii.  Aj tak väčšina hovorov bola medzi týmito dvoma číslami, a keď je na jednom neobmedzený balík volaní aj do iných sietí, z radosťou ho využijem.

P.S. Článok je publikovaný po úspešnom prenose čísla zo siete Orange, veď nepriateľ počúva ;)

2 komentáre:

Unknown povedal(a)...

Ahoj Vana,

ja som po dnesku zacal uvazovat ze sam podobny blog napisem, ale iba doplnim k tvojim negativnym skusenostiam jednu dalsiu z Orangu dnesnej doby.

Orange drzo a neohrabane klame zakaznikov a presne informacie nikde neuvadza. Zistite ich az ked sa zacnete zaujimat :)

Predstavme si ze vas Orange nalaka na prechod do jeho siete za moznost 5 EUR zlavy na 30 mesiacov vam aj tomu kto vas odporucil. Vsetko by bolo fajn, poviete si, ideme do toho. Vsetko hladko prejde, a po mesiaci si poviete ze ked vas niekto odporucil, preco by ste aj vy niekoho nedoporucili? Najdete dalsieho cloveka, odporucite a po mesiaci a pol po kontaktovani Orange ze co je? Preco nedostavam proviziu za doporucenie noveho zakaznika aj ja Orange oznami ze ja uz zlavu 5 EUR mam, co by som chcel?!

Proste a jasne nikde to Orange neuvadza ale zlavu 5 EUR mozete mat aktivovanu len jednu na svojom telefonnom cisle. Preto ak niekomu tuto zlavu chcete darovat za doporucenie zistite ci uz nejaku zlavu nema.

jm

Unknown povedal(a)...

na tento blog som narazil náhodou a nemám vo zvyku prispievať do podobných debát, ale podelím sa s vlastnou skúsenosťou. Pri neustále zvyšujúcich sa poplatkoch za paušál v orange, som sa rozhodol podrobne preštudovať faktúry. V podstate 1/3 položiek som nerozumel (faktúra obsahovala mobil s viazanosťou, fiber TV a internet) tak som s faktúrami zašiel na najbližšiu pobočku. O velkej časti poplatkov som ani nevedel, ako napr. pri aktivovaní balíka Fiber TV som si mohol vybrať jeden s balíkov TV programov zdarma na určité obdobie. Nepamätám si už aké obdobie to bolo ale po uplynutí tohto obdobia mi bola táto služba spoplatnená aj ked som ich pri podpisovaní zmluvy vyslovene žiadal aby tento balík "zdarma" po uplynutí skúšobného obdobia automaticky vypli. Nevadí, balík programov som nezrušil a stále ho pozerám :D ale aby sme sa dostali k problému, jedna položka vo faktúre bola SMS na audiotextové číslo. Samozrejme som žiadnu takúto SMS neposielal tak sa to muselo dohladávať a riešiť na pobočke, z čoho obsluha za pultom nadšená nebola. Zistenie ma totálne zaskočilo. Bola mi zaúčtovaná SMS myslím že to bolo z markízy typu "pošli sms v tvare xy a vyhraj auto". Nie, nebola mi zaúčtovaná odpoveď na túto SMS keďže podobné ojedy ignorujem, ale spoplatnená bola nevyžiadaná SMS zaslaná Orangom. Nasledovala požiadavka o vysvetlenie, vraj som pri podpisovaní zmluvy pred 4 rokmi zaškrtol políčko, že žiadam dostávať informačné SMS. Samozrejme na vytlačenej 34 stranovej zmluve bolo políčko automaticky označené fajkou. Takže som nedobrovolne prispel na reklamu TV markíza.